5. ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣΟι προκλήσεις που γίνονται συνήθως είναι οι εξής:

Α. ΡΙΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Β. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Γ. ΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗΑ. ΡΙΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Γίνεται με την ενστάλαξη μικρής ποσότητας του εξεταζόμενου αλλεργιογόνου στο βλεννογόνο της μύτης και παρακολουθείται ο ασθενής για 15-20 λεπτά . Όταν είναι θετική εμφανίζονται συμπτώματα όπως καταρροή, συμφόρηση, πταρμοί και φαγούρα. Χρησιμεύει στη μελέτη της αλλεργική ρινίτιδας.Β. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η φαρμακευτική πρόκληση χρησιμοποιείται από τους αλλεργιολόγους  μετά τον πλήρη κλινικό έλεγχο του ασθενούς με σκοπό κυρίως:

 

  1. την «απενοχοποίηση» ενός αθώου φαρμάκου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρείται υπεύθυνο. Αυτό έχει ως  σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς  και την αποφυγή χρήσης χρήση φαρμάκων με υψηλότερο κόστος, με περισσότερες παρενέργειες ή με μικρότερο θεραπευτικό όφελος .
  2. την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών φαρμάκων σε ασθενή με αλλεργική αντίδραση, τα οποία τα έχει ανάγκη για τη θεραπεία του.
  3. την απόδειξη του ένοχου φαρμάκου σε ασθενείς σε ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις  αλλά με ασαφή εικόνα.


Στην φαρμακευτική πρόκληση χορηγείται το εξεταζόμενο φάρμακο  υπό την επίβλεψη του αλλεργιολόγου. Δίνεται το φάρμακο σε διαστήματα 30 λεπτών συνήθως από μικρή προς μεγαλύτερη δόση.


Γ. ΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η τροφική πρόκληση χρησιμοποιείται από τους αλλεργιολόγους  μετά τον πλήρη κλινικό έλεγχο του ασθενούς με σκοπό κυρίως:


  1. την «απενοχοποίηση» μιας αθώας τροφής, που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρείται λανθασμένα υπεύθυνη.
  1. Αυτό έχει ως  σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας  της ζωής του ασθενούς διότι δεν αποφεύγει τροφές , άσχετες με την πάθηση του. Έτσι δεν επηρεάζεται  η σωστή διατροφή του  και μειώνεται ο φόβος του.
  2. Στα παιδιά είναι ακόμη σημαντικότερο, διότι άσκοπες δίαιτες με πολλές αποφυγές , σε σημαντικές θρεπτικά τροφές, είναι δυνατό να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.
  1. την απόδειξη της ένοχης ή όχι  μιας τροφής σε ασθενείς με ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις  και ασαφή ή άτυπη εικόνα.
  2. την απόκτηση της ανοχής σε τροφές σε παιδιά. Δηλαδή αν το παιδί έχει αποκτήσει ανοχή σε μια τροφή που ήταν αλλεργική  και μπορεί να την τρώει ελεύθερα.


Στην τροφική πρόκληση δίνεται η υπεύθυνη τροφή από μικρή προς μεγαλύτερη ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα , συνήθως 30 λεπτών,   υπό την επίβλεψη του αλλεργιολόγου.


Δοκιμασίες πρόκλησης Δοκιμασίες πρόκλησης Δοκιμασίες πρόκλησης