ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΘΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ Ενηλίκων - Παίδων Δίπλα στον αλλεργικό ασθενή ...

Η πιο συνηθισμένη αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής είναι στο Νικέλιο, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Παρακάτω δίνονται οδηγίες σχετικά με την αλλεργία αυτή.ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ


Το Νικέλιο (εικόνα 1) είναι το  συχνότερο αίτιο της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Το νικέλιο χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα μεταλλικά αντικείμενα διότι είναι φθηνό και ανθεκτικό. Η εμφάνιση ενός μεταλλικού αντικειμένου, όπως το χρώμα του, δεν μας δίνει πληροφορίες για το αν ένα αντικείμενο περιέχει νικέλιο ή όχι. Έτσι, όταν δεν γνωρίζουμε αν ένα αντικείμενο που ερχόμαστε σε επαφή περιέχει νικέλιο, τότε υπάρχουν ειδικά τεστ του εμπορίου, τα οποία πληροφορούν για το αν ένα αντικείμενο έχει νικέλιο χωρίς να το καταστρέφουν. Τα τεστ αυτά (Nickel test kit) (εικόνα 2)μπορείτε να τα προμηθευτείτε  στο διαδίκτυο (π.χ. http://www.allerderm.com, http://www.delasco.com ) και ανιχνεύουν τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) τα αντικείμενα που περιέχουν νικέλιο.

 Σε κάποιους ασθενείς η τριβή από ένα σφιχτά δεμένο μεταλλικό αντικείμενο (π.χ. ένα βραχιόλι) μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, ενώ δεν συμβαίνει αν είναι χαλαρά δεμένο. Επίσης, η εφίδρωση τοπικά στο σημείο επαφής μπορεί να αυξήσει την είσοδο του νικελίου στο δέρμα. Έτσι μειώνοντας την εφίδρωση τοπικά, μειώνεται το αλλεργικό πρόβλημα.Νικέλιο – Κοσμήματα & άλλα μέταλλα


Τα κοσμήματα (εικόνα 3) είναι συχνά πηγή νικελίου. Εάν κάποιο αγαπημένο σας κόσμημα  (π.χ. βέρα) περιέχει νικέλιο και προκαλεί δερματίτιδα, τότε υπάρχουν οι εξής λύσεις: α) να καλύψετε την περιοχή επαφής με το δέρμα με ένα άχρωμο βερνίκι νυχιών, β) επικάλυψη πλατίνας (ακριβή) ή ροδίου από χρυσοχόο στα σημεία επαφής. Η επικάλυψη αυτή φθείρεται με το συχνό πλύσιμο και τη χρήση και γι’ αυτό ο χρυσοχόος θα σας ενημερώσει για το χρόνο επανάληψης της επικάλυψης. Η επικάλυψη ροδίου επαναλαμβάνεται συνήθως ανά 6 ως 8 μήνες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υλικά που χαρακτηρίζονται ελεύθερα νικελίου περιέχουν νικέλιο λιγότερο από 0,05%. Προσοχή σε κοσμήματα που ονομάζονται ελεύθερα νικελίου και με τον καιρό προκαλούν δερματίτιδα, διότι στην πραγματικότητα η εξωτερική επιφάνεια του κοσμήματος δεν περιέχει νικέλιο αλλά φθείρεται με το χρόνο και αποκαλύπτεται το εσωτερικό του κοσμήματος που περιέχει νικέλιο.

 Ασήμι - Ασημένια κοσμήματα με την ετικέτα 0,925 σχεδόν πάντα δεν περιέχουν νικέλιο. Αντίθετα ασημένια κοσμήματα από Γερμανικό ασήμι “German Silver” ή αλπακά “alpaca” περιέχουν νικέλιο.

Χρυσός - Τα χρυσά κοσμήματα περιέχουν και άλλα μέταλλα, εκτός από τα 24 καράτια που είναι καθαρός χρυσός. Χρυσά κοσμήματα, είτε χρυσά με ροζ χρώμα δε περιέχουν νικέλιο. Αντίθετα κοσμήματα από λευκόχρυσο περιέχουν συχνά νικέλιο και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τιτάνιο - Κοσμήματα με τιτάνιο μπορεί να περιέχουν νικέλιο.

Κράματα - Τα κράματα είναι μίγματα μετάλλων. Κράματα που δεν περιέχουν νικέλιο είναι ο μπρούντζος, ο κασσίτερος και ο χαλκός και είναι συνήθως ανεκτά στους ασθενείς. Εξαίρεση αποτελούν κάποια κράματα χαλκού που περιέχουν νικέλιο ( nickel silver – ασήμι νικελίου).

Ανοξείδωτο ατσάλι - Το ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να περιέχει νικέλιο ως 20% αλλά συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα διότι το νικέλιο είναι σταθερά συνδεμένο. Σε ειδικές συνθήκες όπως η συνεχής επαφή με ανοξείδωτο ατσάλι με ιδρωμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα σε κάποια άτομα αλλεργικά στο νικέλιο.

Χρώμιο - Επίσης κατασκευές από χρώμιο περιέχουν νικέλιο.


Στο σπίτι

Φωτιστικά νικελίου ή χρωμίου μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα στα άκρα και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πόμολα στις πόρτες, σκεύη κουζίνας και μαχαιροπήρουνα από ανοξείδωτο ατσάλι δε δημιουργούν συνήθως πρόβλημα όταν δεν υπάρχει παρατεταμένη επαφή με ιδρωμένα χέρια.


Άλλα αντικείμεναΟδοντιατρικές εργασίες

Αξιοσημείωτο είναι ότι ασθενείς αλλεργικοί στο νικέλιο συνήθως ανέχονται  οδοντιατρικά υλικά με νικέλιο σε ποσοστό ως 66%. Έτσι νικέλιο μπορεί να υπάρχει σε γέφυρες, υλικά σφραγίσματος, υλικά ορθοδοντικής και εμφυτευμάτων. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν εναλλακτικά υλικά που δεν περιέχουν νικέλιο και μπορείτε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας.


ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

                                                                                                                                                 Το σύνολο του περιεχομένου διατίθεται αυστηρά για προσωπική χρήση.

©2011 - Νικόλαος Α. Κουτσοστάθης                                        Απαγορεύεται η χρήση του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Εικόνα 1. Το μέταλλο νικέλιο ακατέργαστο

Εικόνα 2. Τέστ ανίχνευσης νικελίου

Εικόνα 3. Κοσμήματα

Εικόνα 4. Κλειδιά

Εικόνα 5. Κινητά τηλέφωνα