Το σύνολο του περιεχομένου διατίθεται αυστηρά για προσωπική χρήση.

©2011 - Νικόλαος Α. Κουτσοστάθης                                        Απαγορεύεται η χρήση του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ


Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Τι προκαλεί τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας;

 Κατάλληλα ρούχα

Ύπνος

Ζέστη σπιτιού

Ενυδάτωση

Μπάνιο

Ταξίδια με το αυτοκίνητο  

Κολύμπι

Χρήση κορτιζόνης

Ατοπική δερματίτιδα και τροφές.

Εμβόλια και ατοπική δερματίτιδα

Πως θα ξέρω ότι η βλάβη της ατοπικής δερματίτιδας έχει μολυνθεί;Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Τι προκαλεί τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας;

Η υψηλή θερμοκρασία, η χαμηλή υγρασία του περιβάλλοντος, το ξύσιμο του ίδιου του παιδιού αποτελούν τρεις σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι και είναι σημαντικό να αποφεύγονται. Διατηρείται το περιβάλλον του παιδιού δροσερό , ενυδατώνεται καθημερινά με κατάλληλες κρέμες και φοράτε στο παιδί ελαφριά βαμβακερά ρούχα, χρησιμοποιείτε βαμβακερά σεντόνια και κουβέρτες.
Κατάλληλα ρούχα
Ύπνος
Ζέστη σπιτιού
Ενυδάτωση 

Μπάνιo
Ταξίδια με το αυτοκίνητο  
Κολύμπι
Χρήση κορτιζόνης

Η τοπική χρήση κορτιζόνης στο δέρμα είναι ασφαλής, όταν ακολουθείται τις οδηγίες του γιατρού. Η χρήση της γίνεται με το δείκτη του χεριού και απλώνετε κυκλικά μέχρι να απλωθεί και να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα κορτιζόνης. Μη βάζετε μεγάλες ποσότητες , ιδίως στο πρόσωπο και στις πτυχές π.χ. μασχάλες. Εκεί ο γιατρό σας θα σας δώσει μια ηπιότερη κορτιζόνη. Την απλώνετε στις κόκκινες φλεγμαίνουσες περιοχές και τη διακόπτετε σταδιακά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ατοπική δερματίτιδα και τροφές.

Κάποιες τροφές , ιδιαίτερα χυμοί φρούτων , είναι δυνατόν να προκαλέσουν δερματίτιδα στην περιοχή γύρω από το στόμα. Δεν είναι αλλεργία, αλλά οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος από τις τροφές.

Κάποιες τροφές (εικόνα 4) , ιδίως το αυγό , το γάλα (αλλά όχι μόνο αυτά) και τα παράγωγα αυτών ή οι τροφές που τα περιέχουν , είναι δυνατό να προκαλέσουν μέσα σε λίγα λεπτά από το φαγητό μια έντονη δερματική αντίδραση με κοκκινίλα και φαγούρα ή και εντονότερα συμπτώματα όπως βήχα, βραχνάδα στο κλάμα ή στη φωνή, ανησυχία, εμετό ή υπνηλία και άλλα.  Άλλοτε οι παραπάνω τροφές είναι δυνατό να προκαλέσουν έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας μετά από αρκετές ώρες ,συνήθως μια- δύο μέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι σκόπιμη η άμεση ενημέρωση του γιατρού, ώστε να σας δώσει οδηγίες για την αποφυγή ή όχι της τροφής. Χρήσιμη είναι και η καταγραφή ημερολογίων με τις τροφές που έφαγε το παιδί.

Εμβόλια και ατοπική δερματίτιδα

Θα πρέπει να ακολουθείται όλους τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, εκτός αν ο παιδίατρος σας έχει δώσει άλλες οδηγίες. Αν έχετε αλλεργία στο αυγό , επιτρέπεται χωρίς πρόβλημα η χρήση του MMR (ιλαράς- ερυθράς- παρωτίτιδας). Αντίθετα η αλλεργία στο αυγό αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση του εμβολίου της κοινής γρίπης και του κίτρινου πυρετού. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας είναι προτιμότερο να ενημερώνετε τον αλλεργιολόγο σας και τον παιδίατρό σας.
 Πως θα ξέρω ότι η βλάβη της ατοπικής δερματίτιδας έχει μολυνθεί;

Αν μια βλάβη αρχίζει να τρέχει υγρό και να καλύπτεται από κίτρινες πλάκες – κρούστες , τότε το πιθανότερο είναι ότι έχει μολυνθεί (εικόνα 5). Το παιδί θα δείχνει ότι ξύνεται περισσότερο, να πονά στο σημείο εκείνο ή  να μην μπορεί να εκτείνει τους αγκώνες ή τα γόνατα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανότερο ότι έχει μολυνθεί από σταφυλόκοκκο και χρήζει θεραπείας με αντιβιοτικά , τα οποία θα σας χορηγήσει ο ιατρός σας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όταν εμφανισθούν μικρές φυσαλίδες που να θυμίζουν έρπητα. Άμεση θα πρέπει να είναι η επικοινωνία με γιατρό.

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα

ΑΡΧΗ

Ρινίτιδα ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΘΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ Ενηλίκων - Παίδων Δίπλα στον αλλεργικό ασθενή ...

Εικόνα 1. Ο κνησμός- η φαγούρα- το κύριο χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας.

Εικόνα 2. Απαραίτητη η ελαφριά ένδυση, ώστε να μην ιδρώνει το παιδί.

Εικόνα 3. Μπάνιο και ενυδάτωση κατά το κολύμπι στην πισίνα

Εικόνα 4. Τροφές και ατοπική δερματίτιδα

Εικόνα 5. Βλάβες ατοπικής δερματίτιδας με μόλυνση από σταφυλόκοκκο